Sunday, September 14, 2008

Katkendeid raamatust, vol 2

Sydney – siis ja praegu
Sydneyl käisime oma aastase Austraalia-reisi vältel külas kaks korda, nii varasügiseses märtsikuus kui ka hilistalvises augustis. Klimaatiliste teguritega meil vedas, sest esimesel korral kastis vihmahoog meid vaid ühel päeval kuuest ning teisel korral olid varakevadiselt soojad ja päikselised kõik neli päeva. Esimene õhtu suurlinnas jääb tõenäoliselt alatiseks meelde. Alustuseks saime kokku surfisõprade Pafi ja Tiiduga, kes olid vahepeal banaanifarmis laineid löönud, ja õhtu saabudes läksime fantastilise nelikuna üheskoos Sydneyt vallutama.

Ööpimeduses valgustatud ooperimaja, Harbour Bridge ja taustaks tuledes linnasiluett oli niivõrd ilus vaatepilt, et haaras meid täielikult enda lummusesse. Sel ööl ei saanud peaaegu sõbagi silmale, sest soov kogu linna endasse ahmida oli piiritu. Kuidas ma kõike jõuan? Mis siis, kui midagi tähtsat jääb nägemata? Kas ma siia kunagi veel tagasi satun? Sajad küsimused keerlesid unesegases peas. Nii võib juhtuda, et oma esimesel Sydney visiidil tormadki pea laiali mööda linna ega märka kokkuvõttes kõige tähtsamat. Sydney on tegelikult üks kompaktsemaid linnu maailmas, kus kõik vaatamisväärsused on kiviviske kaugusel. Paigadki, kuhu kesklinnast jalgsi ei saa, on kättesaadavad tänu suurepärasele transpordivõrgule, k.a ühele meie suurimatest lemmikutest – Sydney praamile.

Kui seljakotirändur on enamasti ise oma aja peremees, siis tavareisijale seab limiidi piiratud puhkuseressurss. Austraalia on teatavasti suur ja lai ning iga peatus puhkusemarsruudil nõuab head ajastust. Ütleme, et Sydneyga tutvumiseks on aega paar päeva (sest ei või olla, et planeerisid vaid ühe!), mis oleks kindlasti esindatud vaatamisväärsuste nimekirja esikümnes? Ooperimaja? Kas tõesti? Tõsi, seda ei saa märkamata jätta. Aga kas hüppaksid ka praamile ja võtaksid ette lahekruiisi või loomaaiakülastuse? Või jalutaksid Chinatowni ja maitseksid killukest Aasiast? Kaheldav, kas kõik seda teeksid, olles hõivatud kolmekordselt ülehinnatud kokteili nautimisega Opera Bar’is või jalutades sadama ümber juba kümnendat tiiru. Ja keegi ei vaataks viltu, kui seda teeksid. Oled ju Sydneys ja tahad näha kõike, mille poolest linn kuulus on. Sina tahad, meie tahtsime, kõik me tahame.

On siiski mõned näpunäited, kuidas mitu Sydney kärbest ühe hoobiga tabada. Hea vaade linna kahele peamisele turistimagnetile avaneb Sydney Royal Botanic Gardensi kaugeimast tipust, kus fotole saab sättida nii Opera House’i kui ka Harbour Bridge’i. Kaks maailmakuulsat tegelast on nagu sukk ja saabas sealsete aasade pealt vaadatuna. Botaanikaaed ise on samuti vaatamist väärt. Selle keskses osas võib lopsakasse taimeriiki lausa ära eksida, unustades linnasagina ja vaid mõnesaja meetri kaugusel kõrguvad pilvelõhkujad. Uskumatu, kui oluline on üks killuke loodust suurlinna südames. Kahe silmapaistvaima orientiiritähise vahele jääb keskuses asuv Circular Quay, mis on linnatranspordivõrgu sõlmpunkt. Väike lahesopp, mille kõige linnapoolsemas ääres kai asub, kannab nime Sydney Cove. Praamiga sadamakailt kümne tuule suunas kihutades püüab fotosilm kinni parimad linnavaated. Lisaks ooperiteatrile ja sillale paistab vee pealt kätte ka elusuuruses CBD siluett, mida eemalt saab isegi ühele pildile jäädvustada. /.../

Kes ihkab tõsisemale kultuurile vahelduseks pidu ja rock’n’roll’i, leiab seda Kings Crossist, Sydney ühest värvikamast ööelupiirkonnast. Tagasihoidliku siseinfona võime paljastada, et sealses WorldBar’is on saadaval maailma parimad teekannupitsid, mille sõbralik jagamine teeb õhtust vahva ürituse. Teised peamised ööelukeskused on Newtown, Balmain, Manly ja Bondi. Süüa ja juua saab Sydneys nii üle mõistuse kallilt kui ka superodavalt. Alustuseks ehmatage reisieelarvet õhtusöögiga mõnes peenes sadamaäärses restoranis ja siis leevendage kahju Hiinalinna soodsate hõrgutistega. Kui tekib möödapääsematu igatsus koduse Euroopa järele, võib läbi astuda silla lähedal asuvast saksa restoranist Löwenbräu Keller, kus põlvikute, lühikeste traksipükste ja kaabuga härrad Hansud-Fritzud ülimalt tõetruult saksa kultuuri säravamad pärlid hõbekandikul ette kannavad. Lisaks hapukapsale, seapraele ja ahjukartulitele loob meeleolu ka lõbus rahvamuusika. /.../

Rannamõnusid pakuvad Sydneys Bondi ja Cooggee Beach, mille vahele jääb kaunis mereäärne jalutusrada. Meie esimene plaažipäev märtsis osutus väga vihmaseks ja tuuliseks, nii et rand oli vahus ja üleni marus, nagu nimekaimust agent 007 oma raevukamates stseenides. Kajakadki suutsid vaid kohapeal lennata, kuid ekstremistidest surfarid püüdsid möllust kõige kõrgemaid laineharju. Teisel korral sattusime Bondile augustikuisel päikeseloojangul – vaade erines kui öö ja päev.

Kes tunneb tõmmet kohaliku Hollywoodi poole, hüpaku Circular Quayst Manly praamile ja sealt edasi Palm Beach’i bussile, kus asub seriaali „Kodus ja võõrsil„ võtteplats Summer Bay. Manly keskusest jalutuskäigu kaugusel poolsaare tipus laiub looduskaunite matkaradadega Sydney Harbour National Park, mille ookeanipoolseid kaldaid ääristavad kõrged liivakivikaljud. Kõrgemaid tippe saab vallutada Sydneyst paaritunnise rongisõidu kaugusel asuvates Sinimägedes.

Sydney pakub kõike, mida ühelt sihtkohalt oodata võiks. Pole ime, et mõne reisi kestus venib planeeritust palju pikemaks. Paarist päevast saab nädal, nädalast kuu, kuust aasta või paar. Austraalia rahvusvaheline ja multikultuurne pärl särab oma silmapaistvas edus helgemalt kui ei kunagi varem, sumisedes mõnusalt kõikide oma elanike ja külastajate erinevatest taustalugudest.

No comments: